Shenmen acupunctuur heemskerk
Kom snel langs
de Visserstraat 21A, Heemskerk
Geopend
Ma, Di, Wo, Do, Za
Meest gestelde vragen Acupunctuur

Veel gestelde vragen Acupunctuur

Veel gestelde vragen acupunctuur
Hier vind je antwoord op een aantal veel gestelde vragen. Heb je meer vragen neem dan gerust contact met ons op.

Welke klachten kunnen worden behandeld?
Acupunctuur behandeld vooral pijn en aandoeningen. De meest behandelde klachten zijn o.a. rug pijn, hoofdpijn, migraine, spier krampen, artrose, allergiën en andere immuun systeem problemen,
menstruatieklachten, PMS, overgangsklachten, slapeloosheid, astma, depressie, lusteloosheid, hoge bloeddruk, stress gerelateerde klachten. De volledige lijst met aandoeningen waarbij acupunctuur helpt is opgesteld door het W.H.O. (World Health Organization)

Doet acupunctuur pijn?
Ieder mens is anders en daardoor varieren de ervaringen van nagenoeg pijnloos tot gevoelig.
Echter de meeste mensen voelen het inbrengen van de naalden nauwelijks.
Na het inbrengen van de naald kan de naald nog iets gestimuleerd worden met de hand waardoor de client een zwaar gevoel kan krijgen op de gestimuleerde punten.

Hoe lang duurt een acupunctuur sessie?
Een acupunctuur sessie duurt tussen de 30 en 50 minuten.
De eerste afspraak is een intake gesprek waarin ik als acupuncturist door middel van een vraaggesprek, tong kijken en pols diagnostiek een analyse maak van uw algehel gezondheid.

Veroorzaakt acupunctuur bloedingen?
De naalden die gebruikt worden bij acupunctuur zijn heel dun en hebben een dikte van ca. 0,22 mm of 0,35 mm.
Omdat de naalden zo dun zijn, veroorzaakt een naald doorgaans geen bloedingen.
Als een klein haarvaatje geraakt word kan er echter wel een druppeltje bloed vrijkomen bij het verwijderen van de naald.
In sommige gevallen kan er ook een blauwe plek ontstaan bij clienten die kwetsbare bloedvaten hebben.
Dit zijn lichte reacties en is echter geen reden tot bezorgheid.

Hoe veilig zijn de naalden?
De naalden die ik gebruik zijn steriele wegwerpnaalden. Elke naald wordt maar één keer gebruikt.
Na gebruik gaan de naalden in een naalden container en een volle naalden container word ingeleverd bij de apotheek.

Zijn er bijwerkingen?
Acupunctuur heeft nauwelijks bijwerkingen. Toch zijn er in bepaalde gevallen ongemakken die zich voordoen na een behandeling.
In sommige gevallen ervaren clienten verslechtering van symptomen, vermoeidheid, pijnlijke spieren, kneuzingen, duizeligheid en emotionele ontlading(huilbuien).
Een eventuele verslechtering is doorgaans tijdelijk van aard waarna er een verbetering zal optreden.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig en hoe vaak?
Het aantal benodigde behandelingen en de frequentie zijn afhankelijk van de ernst van de klacht en hoelang de klacht al bestaat.
Wanneer een aandoening behandeld word in het begin stadium van de klachten zal het de behandel periode in veel gevallen verkorten.
De mate waarin clienten reageren op een behandeling verschilt per persoon waardoor de ideale behandel frequentie en het aantal behandelingen per individu zal varieren.

Worden de behandelingen vergoed?
Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur(N.V.A.)[link]
Behandelingen worden helemaal of deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Om te weten of de behandeling vergoed word kun je het best contact opnemen met je zorgverzekeraar.

WHO Indicatielijst

WHO Indicatielijst

Bij welke klachten helpt acupunctuur?

De wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) heeft een lijst gepubliceerd van aandoeningen, waarvan is vastgesteld dat zij door middel van acupunctuur te genezen dan wel te verbeteren zijn.

Allergieën
Allergie voor onder andere: voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen

Borst
Spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen,

Gewrichten
Stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier, of pees(pijn)klachten, krachtvermindering, trillingen, krampen, nek en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties

Gynaecologie
Menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject

Hoofd
Hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière), zwaar gevoel in het hoofd

Huid
Transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren

Interne klachten
Bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht

Keel, neus, oor
(chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking,allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen of oorruisen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag

Klachten bij kinderen
Hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking

Ledematen
Koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem)

Luchtwegen
(chronische) Verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie

Mentale stoornissen
Slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burnout

Oog
Ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien, slechtziendheid

Spijsvertering
Misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien

Urinewegen
Urineweginfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten

Verslavingen
Rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving

Zenuwstelsel
Hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals:- intercostaalneuralgie (zenuwpijn tussen de ribben)- ischias, ischialgie- neuralgie na gordelroos- aangezichtspijn, trigeminusneuralgiegevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding, herseninfarct)

Zwangerschapsklachten
Misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking

Staat uw klacht niet op de indicatielijst, neem dan contact op en dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn.

 

 

Bron: Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) , 1979

Hoe werkt een acupunctuur behandeling

Hoe werkt een acupunctuur behandeling

Hoe werkt een acupunctuur behandeling
Een behandeling duurt 45-60 minuten en bestaat uit een vraaggesprek (anamnese), tongdiagnose , polsdiagnose en het plaatsen van een dunne steriele naalden.

Anamnese
Tijdens de anamnese worden vragen gesteld om een goed beeld te krijgen van je klacht.
Gegevens als ontstaan, ernst en de duur van de klacht zijn belangrijke informatie om een goed beeld te krijgen van de toestand van de cliënt.
Naast deze informatie worden er nog algemene vragen gesteld zoals over eetlust, drink gewoontes, slaap patroon, menstruatie-cyclus en stoelgang
wat de algehele conditie is van de cliënt, wat zijn de leef- en werkomstandigheden en wat is de emotionele staat van de persoon.

Tongdiagnose
Tijdens een tongdiagnose word de cliënt gevraagd de tong ontspannen enkele seconden uit te steken met de mond geopend zodat ook het achterste deel van de tong zichtbaar is.
De acupuncturist beoordeelt de tong om zo aanvullende informatie omtrent de gezondheid van de cliënt te verkrijgen. De tong weerspiegelt de toestand van de Interne Organen en dien van Qi en het Bloed.
De therapeut kijkt naar de vorm en kleur van de tong, vochtigheid van de tong, aanwezigheid van tongbeslag en barsten en groeven op de tong.

Polsdiagnose
Hierbij word de pulsatie van de radiale arterie (bloedvat aan de duimkant van de hand).
Met deze pulsatie word in feite de Qi gevoeld. De Qi heeft een sterke relatie met het bloed en daardoor kan de pulsatie een indruk geven van den toestand van de Qi en het Bloed.
De pols geeft een gedetailleerd beeld omtrent de toestand van de Zang en Fu (chinese organen) en reflecteert het geheel van yin en yang, Qi Bloed qua kwaliteit , kwantiteit en verdeling.
De pols word aan beide zijden van het lichaam gevoeld op 3 posities per pols. Elke positie heeft weer 3 niveaus van diep , ondiep tot oppervlakkig.
De 3 posities reflecteren de Drie Verwarmers (DW), op die manier dat de 1e positie de bovenste warmer, (BDW) de 2e positie de middelste warmer (MDW) en de 3e positie de toestand van de Onderste verwarmer (ODW) weergeeft.
Naast de toekenning van de polsposities aan de Drie Verwarmers word in de Chinese polsdiagniostiek de elke polspositie toegekend aan het Qi van een bepaald orgaan.
Met deze toekenning aan organen word niet het specifieke orgaan bedoelt zoals we die in de Westerse Medische wetenschap kennen, dit wil zeggen dat als er een verstoring van de Hart posititie waarneembaar is op de pols wil dit niet zeggen dat er ook werkelijk een probleem is met het hart als orgaan.
De toekenning van organen aan de polsposities is als volgt: Op de linker pols ie op de 1e positie de Dunne darm en het hart, de 2e positie reflecteert de Galblaas en Lever, de 3e postie staat voor de Blaas en Nier.
De rechter pols is als volgt verdeeld, 1e positie Long en Dikke Darm, 2e positie Milt en Maag en de 3e positie zegt iets over Pericard en de Drievoudige Warmer.

Behandelplan
Aan de hand van alle verkregen informatie maakt de therapeut een behandelplan.
De client kan liggen op de buik of op de rug waarna er een aantal naalden op acupunctuurpunten oppervlakkig in de huid worden geplaatst.
Om de naalden hun werk te laten doen, moet de client ongeveer 25 minuten blijven liggen.

Hygiene
De therapeut werkt met dunne steriele naalden voor eenmalig gebruik.
Na de behandeling worden de naalden niet hergebruikt maar gaan in een afsluitbare naaldencontainer en worden afgevoerd en vernietigd.

Pijn
Het inbrengen van de naalden voel je nauwelijks en is doorgaans pijnloos. Wel wordt een soort schokje ervaren. Dit fenomeen
heet Dé Qi en is een bewijs dat de juiste plek wordt geraakt.